een pup kopen? waar te beginnen?

U bent van plan een hond als huisgenoot te nemen ?
Dit is helemaal geen eenvoudige beslissing. 
Hebt u ervaring of is het uw eerste hond? 
Wie een kind kan opvoeden kan een hond opvoeden wordt wel eens gezegd. 
Een hond staat op een heel andere plaats in onze westerse maatschappij,

wat betekend dat u ook rekening moet houden met anderen. 

En zeker met de hond zelf? 

Een gelukkige hond is immers een gemakkelijker hond.

Alle rassen stammen af van gezamenlijke voorouders, 
er is geen enkel dier dat de mens fokte in zoveel verschillende variëteiten, 
met elk hun eigen eigenschappen en kenmerken.
Heel vaak word de fout gemaakt puur op het uiterlijk te kiezen. 
of nog erger omwille van een modetrend of status symbool.
We mogen niet vergeten dat de meeste middelgrote honden ontstaan zijn als werkhond, met een specifieke taak. 
Wat die taak was zal heel veel invloed hebben op zijn karakter en gedrag en aanleg. 
Wanneer een fokker niet de moeite doet die werkeigenschappen te respecteren gaan heel veel positieve eigenschappen verloren. 

Op dit punt hebben Golden- en Labradors Retrievers een voordeel dat ze rustig en geduldig op post waren gedurende hun werk. Zijn alle Labrador- en Golden retrievers dan relatief rustige honden? Men moet een onderscheid maken tussen de pure rashonden en de commercieel gefokte "look a likes". Deze laatste kunnen er echter zelf niets aandoen, maar zijn ontstaan uit een heel ander inzicht qua fokken. Deze honden lijken qua uiterlijk voor een leek wat op de rashond maar vaak staan ze qua karakter- en andere eigenschappen er heel ver van.

Rasliefhebbers delen de populatie op in bloedlijnen. Bloedlijnen ontstaan door bepaalde ver of minder ver verwante honden aan elkaar te koppelen. Laat het ons zo stellen dat indien de fokker de gave heeft om naar zijn doelstelling te fokken, deze lijn aan zijn gewenste eigenschappen voldoet. Niet iedereen heeft deze gave, en heel veel fokkers laten zich lijden in de richting van één competitie. Men fokt als het ware wat de keurmeester zal verkiezen. Als we de geschiedenis bekijken zien we binnen ieder ras modetrends en extremen. Naar onze mening haalt de mode zich zelf weer in. Er zijn immers veel belangrijke selectiepunten die voor de rashond op zich en de toekomst van het ras belangrijk zijn. Naar onze nederige mening streeft een echte fokker niet naar één individu wat scoort in één vorm van competitie, maar fokt hij rashonden die een sterke schakel zouden zijn als de we de geschiedenis van het ras als ketting zouden beschouwen. Uiteraard is het voor leken moeilijk uit te maken of de fokker hele dagen research doet om slechts enkele nesten te fokken of dat hij gewoon de eerste de beste reu neemt. 

Klik hier voor de pups          Home          Contact           

Wat is er allemaal te lezen op deze site?