Pré-socialisatie is heel belangrijk.

Uiteraard is socialisatie en pre socialistaie niet erfelijk. Doch begint het al bij de moeder. U kan zich voorstellen dat nerveuse teefjes in de broodfokkerij hun nervositeit doorgeven aan hun pups, Een teefje wat rustig is ongeacht wat er gebeurd is een hele stap vooruit. 

.

Nadat Steady-line's Noah leerde te zwemmen op 9 weken, leert ze ook om rustig te zijn op het water

Het lijkt wel een hype dat men nu aan socialisatie moet doen.

Pre-socialisatie is een proces te voorbereiding van de werkelijke socialisatie. 

Van het ogenblik dat er gewaarwording van de zindtuigen op prikkels moet deze ondersteund worden. 

Een hond ziet enkel geel en blauw.
Reeds van in de nestbak werken we daarmee.
Eens ze de nestbak verlaten werken we er op verder.
In de puppie-pen brengen we constant andere zaken
in geel en blauw.
Een blauwe tunnel vinden ze meteen ok

In onze familie is dat al generaties heel normaal. Kinderen speelden vroeger op boerderijen met pups en sleurde hen overal mee naar toe, deden op deze manier aan enige socialisatie met de pups... maar mogen kinderen nu nog buiten spelen ? bij ons is het zo ingeburgerd, dat het een deel van onze werkwijze geworden is. 

Persoonlijk vind ik dat er in “goedkope boekjes” staat men een pup moet socialiseren... terwijl er nergens vermeld staat hoe men dit moet doen. Hierop worden enorm veel fouten gemaakt.

Reeds heel vroeg worden de pups aan verschillende prikkels bloodgesteld.

Het is uiteraard gemakkelijker een pup goed te socialiseren wanneer de fokker pups fokt die onderzoekend en nieuwsgierig zijn.

Wees niet de "overbezorgde moeder"
Laat de pup leren uit ervaring.
Hier een pup van iets meer dan zes weken.
Op deze spiraal kan hij zich moeilijk pijn doen.
Trots als een gieter " ik heb dat goed gedaan".
We werken op verschillende ondergronden.
In verschillende omgevingen.
Heen en terug. het begin van de mens volgen.
en weer een nieuwe situatie.

pre-socialistaie tot socialisatie.

Steady-line's Midnight Lightning op bezoek in het rusthuis.

Bij ons wordt in deze “pre-socialisatieperiode” heel veel gewerkt met beloning (wat niet altijd in de vorm van een snoep moet zijn). Er wordt onderandere gebruik gemaakt van een target-stick met beloning mechanisme (in combinatie met een clickermechanisme) om de pups zijn aandacht te krijgen en ten gepaste tijde te belonen. Later wordt dit uitgebouwd naar aandacht voor de mens met beloning (een voorloper voor de “kijk-oefening).

Als het weer het toe laat worden ze voor ze het huis verlaten reeds geleerd te zwemmen, worden ze aan het schot gewoon gemaakt. Wanneer sommige leken dit lezen denkt men misschien dit is puur voor de jacht, niets is minder waar. Wanneer u kiest voor een ras want zijn oorsprong kende voor de jacht, is het heel aangenaam voor de hond om zijn aangeboren kwaliteiten te ontwikkelen. Ook al komt hij nooit op jacht.

Deze pre-socialisatie en socialisatie training op een verantwoorde manier wordt er uitvoerig uitgelegd. We hebben heel veel bij buitenlandse beroepsafrichters gewerkt en hebben er heel wat opgestoken op dit gebied. Let op ook op dit gebied staat heel veel onzin op internet. Het is oa een hype om als fokker foto's te plaatsen op hun website (als verkooptruc) van hun eenmalig bezoek aan bv een rusthuis onder de noemer “socialisatie”. 

Het is niet zo dat socialisatie zoals is boekjes vermeld stopt op een aantal weken, best blijft men de hond aan alles verder blootstellen. 

"Steady-line's Gold Digger called Bruneau" op negen weken rustig aan het zwemmen.
Deze tekening past volledig in onze denkwijze.

Klik hier voor de pups          Home          Contact           

Wat is er allemaal te lezen op deze site?