Gezondheidstesten

Beperkte controles zijn bijlange niet voldoende

De rasclub en de koninklijke Maatschappij Sint Hubertus legt bepaalde testen op in hun reglementen.Doch zijn wij van mening dat die beperkte controle bijlange niet voldoende zijn.

Steady-line's controleert om een zo een correct mogelijk resultaat, niet voor een goede uitslag te bekomen op een minder goed ouderdier, want op die manier fop je enkel jezelf in je toekomstige fokresultaten.

Uiteraard voldoen onze Retrievers aan die testen maar we gaan een stuk verder.

Retrievers moeten de leeftijd van 12 maanden behaald hebben alvorens men de OCD- en heupcontrole mag uitvoeren. (bij zwaardere rassen is een oudere leeftijd verplicht) 

Naar onze mening is dit echter veel te jong.

Op twaalf maanden is het lichaam zeker nog niet af.

Wij wachten steeds zo lang mogelijk om deze controle uit te voeren.

 Men kan vroeg mogelijk controleren om een zo goede mogelijke uitslag te krijgen.

Men kan zo laat mogelijk controleren om een meer definitieve uitslag te verkrijgen.

Naar onze mening test je voor jezelf , niet voor een zo goed mogelijk resultaat.

Bij onze ouderdieren worden de foto's genomen in België en beoordeeld in België, omdat de beoordeling strenger is dan in andere andere landen.

Een retriever laten controleren in het buitenland om nog eens in een ander niet FCI te laten te laten controleren, om daarna nog eens over te zetten via een formule bij de Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus... dit is niet de manier waarop wij werken.

Er is een groot verschil tussen enerzijds fokkers die steeds maar honden aankopen en niet een eigen lijn opzetten  en anderzijds fokkers die net streven naar een generatie lang goed gecontroleerde eigen bloedlijnen. 

Heupdysplasie

Voor leken lijkt het misschien iets moeilijker om te begrijpen, heupdysplasie is multi factorieel.

Er zijn tal van zaken die heupdysplasie bevorderen, niet alleen erfelijkheid, maar tevens het milieu en de voeding wat de pup krijgt, spelen een rol.

De beoordeling is op de foto is het fenotype, wat niet bewijst dat het genotype hetzelfde is.

In bepaalde bloedlijnen zie we regelmatig minder goede uitslagen opduiken naast enkele betere, dergelijke lijnen zijn naar onze mening  te risicovol om er mee te fokken.

Ik heb zelf de ervaring gehad een reu die zelf vrij was. In combinatie met bepaalde bloedlijnen gaf hij heel goede scores door met bepaalde andere lijnen kwam een minder goed tot slecht resultaat.

 

 

Ook al had de reu andere kwaliteiten doorgegeven (zijn zoon in Zwitserland was jeugd wereldkampioen), hebben we besloten om hem uit de fok te nemen.  Desondanks was hij de eerste reu in België die de toelating had om na zijn overlijden diepvries sperma te gebruiken.

Bloedlijn-kennis is dus minstens zo belangrijk als de uitslag van het individu.

Let wel hier spreken we maar over één afwijking, Steady-line's is selectief op alle mogelijke afwijkingen.

In combinatie met de DNA testen op 221 Markers die we uitvoeren, hebben we meer garantie.

Klik hier voor de pups          Home          Contact           

Wat is er allemaal te lezen op deze site?