Hoe genetische verscheidenheid bekomen?

Steady-line's Qailor

Gevestigde waarden binnen de kynologie en binnen de rassen roepen al langer op dat men met een probleem zit omwille van de genetische beperking. Dit is binnen alle rassen en takken, niet alleen bij de showhonden , tevens binnen de werklijnen, tevens in de lijnen die reeds langer ver van het thuisland gefokt worden. Fokkers gebruiken graag praatjes om dat het niet in hun lijnen zit, maar net in die de concurrentie. Via Dna kan dit bewezen worden. Het grote probleem ligt hem bij de reuen en de mode trends, reuen die te veel invloed hebben.

Door het combineren van oude en jonge bloed lijnen.

Steady-line's Bob dekt op zijn 11 jaar nog terwijl zijn vader Steady-line's Qailor hem verwerkte op zijn 12 jaar. Wat maakt dat dit een heel oude lijn is, als je weet dat reuen reeds mogen dekken vanaf 1 jaar. Het resultaat Steady-Line's Qailor is bij mijn teefjes Steady-line's Kiara en Steady-line's Kayleigh grootvader, bij andere lijnen zit Steady-Line's Qailor reeds in vijfde en zesde generatie.

Mensen die op modetrends fokken gebruiken vaak jongere honden. Terwijl oudere reuen reeds meer bewezen hebben wat ze vererfde.

Wanneer beiden gecombineerd... 

Steady-line's Midnight Lightning

Indien we onze jongste teef Steady-line's Midnight Lightning zouden combineren met Steady-line's Bob wat in principe mogelijk is. Zouden we slechts een inteeltcoëfficiënt van 1,56 % halen over 10 generaties wat heel opmerkelijk omdat het om twee honden gaat uit dezelfde kennel, gefokt met dezelfde doelstelling; Doch gaan we dit niet doen omdat we al genoeg uit de lijn van Bob hebben. Rashonden die een inteeltcoëfficiënt behalen van meer dan 20 % zijn absoluut geen uitzondering.   

Niet nieuw voor ons.

Steady-line's Dandy Darco uit geel en zwarte bloedlijnen

Steady-line's verkreeg in zijn begin jaren als eerste in België (alle rassen) de toestemming van de Koninlijke Maatschappij Sint- Hubertus om van drie verschillende reuen diepvrieszaad te bewaren om lang na de dood van de dekreu het zaad opnieuw te gebruiken. (Dit hebben we echter niet laten doorgaan omwille van andere reden), een bevriende kennel in Australië heeft dit wel uitgevoerd en na twintig jaar is heeft de bewaarde sperma enorme goed resultaten opgebracht.

Steady-line's verkreeg in zijn begin jaren de toestemming als eerste van de KMSH en de FCI om twee reuen te gebruiken in Amerika voor één nest, en later via dna het ouderschap te bepalen (Helaas is ook dit niet kunnen doorgaan om andere reden).

 

Heel lang moest voor een fokker een reu uit het land van oorsprong komen. Gelukkig is bij sommigen daar reeds verandering in gekomen. Al is dit geen geen garantie; Wanneer deze reu uit de lijnen van de beïnvloedbare reu van de modetrends komt veranderd dit niet veel. Bij werklijnen is het net zo , er zijn binnen de Amerikaanse werklijnen van de Golden Retriever bijna geen lijnen meer te vinden waarin Holway Barty niet voorkomt.

Het gebruik van reuen, die zelf uit een outcross komen bied de mogelijkheid, wanneer de fokker rekening houd met de totaal populatie en zijn toekomstige fokplannen.

Bij Steady-line's Labrador Retrievers hebben we nog een bij komende factor.

Heel lang heeft men de chocolate kleurige bloedlijnen, niet willen koppelen aan gele lijnen.

Steady-line's Dandy Darco de vader van de teefjes die chocolate zijn komt voornamelijk uit gele en zwarte bloedlijnen.   

Onzin op internet.

Steady-line's Keeva langs vaderskant uit oude lijnen dochter van Steady-Line's Bob , kleindochter van Steady-line's Qailor

Op internet staat soms de reinste onzin. Voor de leek komt het mogelijks mooi over.

Mensen die met een stamboomloze teef, daarbij beweren dat ze een nieuwe lijn opstarten beseffen echt niet waar ze mee bezig zijn. De reden waarom voor deze teef geen stamboom aangevraagd werd kan omwille van het niet voldoen van de ouders aan de gezondheid vereisten.

U begrijpt ook wanneer wij via gespecialiseerde database en Spitstechnologie werken dat dit iets totaal anders is.

 

Klik hier voor de pups          Home          Contact           

Wat is er allemaal te lezen op deze site?