Om eens over na te denken

 

Deze pagina bevat nieuws en links, die bevestigen over onze manier van denken over het fokken van rashonden. Heel vaak horen we van de leek “het moet niet met stamboom zijn want voor ons is het niet om te fokken”. Wil dat daarvoor zeggen dat u zich zal tevreden stellen met een hond met gezondheidsproblemen? “ ; Of “ We nemen er eentje uit een particulier-nest” alsof daarmee alle gezondheidscontrole moeten vervallen. Sorry, een particulier die zonder research zonodig een nest moet fokken is in mijn ogen net zo goed een vorm van broodfokkerij.

   

 

Beoordeling Heupgewricht volgens FCI – circulaire 77/2001 van 14.12.2001

Gedurende een paar jaar werd in België bij de beoordeling van de heupen nog een verder onderscheid gemaakt tussen A1-2, B1-2 , enz.
Het onderscheid werd gemaakt op basis van de vorm van de gewrichtsspleet , waarbij een 1 beter aansloot dan een 2.

Bij de C was er vooral onderscheid in het al of niet aanwezig zijn van degeneratieve veranderingen, waarbij C2 dus duidde op aanwezigheid van artrotische veranderingen.

Dit was vooral voor statistische doelstellingen en blijkt geen enkele meerwaarde te geven voor de fokkers.

Vandaar dat de NCSA in overleg met de KMSH besloten heeft om vanaf 1 januari 2014 geen onderverdeling meer te doen in 1 en 2.

A = geen enkel teken van dysplasie
B = bijna normale heup
C = milde vorm van dysplasie
D = duidelijke vorm van dysplasie
E = erge heupdysplasie

Hieronder vinden u links die eens de moeite zijn om eens te lezen.

Een artikel over Ichthyosis binnen het ras, het verschil met andere rassen.

Hoe sommige echte "showmensen" denken over "de kunst van fokken".

 

Een studie van de KU leuven over inteelt bij “Belgische rassen” waarbij de Golden Retriever als vergelijk wordt gebruikt. Uiteraard voor ons Golden mensen zijn de gegevens van de Golden Retrievers heel belangrijk. Gefinacieerd door de vlaamse overheid met medewerking van de KMSH.

 

Een artikel over COI en inteelt.

Een artikel over de noodzaak van inteelt.

 

 

 

 

 

 

 

We hebben helemaal geen kritiek op deze studie , maar wel de bedenking dat "Pit bulls" en "Mixed dogs" geen ras zijn waardoor het onvoorspelbaar is hoe de pup zal worden... Let wel op de twee eerst herkende rassen. Deze kunnen het inderdaad zijn indien ze op een juiste manier gefokt werden. De andere rassenhonden werden weg gelaten. omdat het niet onze taak is andere rassen af te breken.

Home        Belangrijke info        Onze nesten        Contact        Sitemap         Landkaart