onze werkwijze met een nest.

Van het prille begin, tot de pups ons verlaten.

Na een lange tijd fokken, heb je uw eigen manier gevormd om een nest te begeleiden van bij de geboorte tot de pups het huis verlaten.

Het begint reeds vroeger, bij de selectie keuze van de ouderdieren.

Onze ouderdieren worden niet geselecteerd om slechts één kwaliteit door te geven aan hun nakomelingen, maar moeten voldoen aan “onze eigen eisen” als allround Retriever.

We streven dan ook naar een gezonde geest in een gezond lichaam.

De basis daarvoor op alle gebied is het fundament, je kan opbouwen wat je wil als de fundatie wankel is zal het resultaat er naar zijn...

Hierbij heb ik niet de pretentie te zeggen dat ik de uitvinder ben van deze methode,

 

“ Alles wat ik leerde,  leerde ik immers van een ander”.

De juiste genetische bagage.

enkele van onze pups tijdens een nest-wandeling.

Een pup met de juiste genetische bagage kun je op deze manier tot een betere retriever helpen.

Een pup met verkeerde genetische eigenschappen of slechte nest-ervaring is veel moeilijker, om niet te zeggen onmogelijk. 

We waren heel veel bij beroepsafrichters en mensen die zich bezig houden met dierengedrag in het buitenland, hebben overal de beste beste graantjes gepikt om één geheel te maken.

Verschillende “Steady-line's retrievers” werden de laatste 25 jaar ingezet als “honden ten dienst van de mens”.

Die basismethode draagt uiteraard ook bij tot de betere huishonden.

Wij verkopen echter niet aan mensen die van plan zijn er een kennelhond aan over te houden!

Ik ben zelf hoofddocent van de cursus “jachthonden instructeur en voorjager” bij Syntra.

De eerste weken laten we geen bezoek toe.

Deze pre-socialisatie en socialisatie training op een verantwoorde manier wordt er uitvoerig uitgelegd.

De pups worden in huis geboren, de eerste twee weken laten we geen bezoek toe, simpelweg omdat besmetting van overdraagbare ziektes nog te gevaarlijk is. Zelfs beste vrienden en familie komen dan niet bij de pups.

Na die twee weken worden ze gelijkmatig aan zo veel mogelijk prikkels blootgesteld onder begeleiding.

Heel vroeg worden ze door de mens geaaid en opgenomen, worden de voetzooltjes met verschillende voorwerpen geprikkeld, dit gebeurd niet alleen in de bevallingsruimte maar tevens gezellig in de huiskamer, waar de pup reeds zijn eerste invloeden krijgt van andere geuren en andere beeldenen geluiden.

Eens de pups ietwat op de pootjes kunnen staan komen ze in verschillende kamers in huis en komen ze reeds in contact met verschillende geuren, -geluiden, -visuele beelden, -gevoel, (eigen) andere honden, maar vooral in aanraking met hun eerste beloningen.

Bij iedere maaltijd worden ze geleerd te komen op een fluitsignaal.

“hoe klein ze ook zijn ze hebben dit reeds heel snel door“ (fluitsignaal- komen tot bij de persoon- beloning).

Eens de pups wat kunnen wandelen worden ze geleidelijk aan gewoon gemaakt een ritje te maken in de wagen.

Wanneer het weer toelaat, maken we nest-wandelingen, dit houd in dat we met het hele nest in de auto ergens afgelegen gaan, de pups daar neerzetten en zelf wandelen we dan weg (op deze manier leren ze om volger te worden van de mens, een goede voorbereiding tot de mens te zien als de meerdere, maar teven voor het volgen).

Niet alleen is het een voordeel voor de pups met andere (eigen) honden in contact te laten komen, tevens is het voor onze eigen honden een must, het zijn immers dieren die in alles betrokken worden, het zou niet fair zijn ze aan de kant te zetten voor de periode dat er een nest is.

Niet altijd gebeurd alles in roedelverband, zo leren pups ook benchtraining individueel.

Evert en Silva zijn hierbij enorm vindingrijk om de pups individueel voor te bereiden tegen wat men “de socialisatie periode” noemt.

onze Roxy met pups

Van leken komt dan dikwijls de vraag “zijn ze al proper”, sorry nee dat zijn ze niet.

Men kan niet verwachten van een baby op een vergelijkbare leeftijd dat hij proper is, hoe zou men het dan kunnen verwachten van een honden-baby. Wie het anders verteld , verteld gewoon onzin... Want dit heeft voornamelijk te maken met het lichamelijk nog niet kunnen ophouden.

Wat we wel kunnen meegeven, de pups hebben altijd in een hygiënisch nestgelegen, wanneer het nest niet gestoord wordt merk je dat pups op een bepaalde leeftijd net als andere nestdieren niet graag hun eigen nest bevuilen. Doch plots wakker maken met bezoek is al voldoende om dit te verstoren.

Uiteraard een pup die geboren wordt bij broodfokkers in een bevuild nest kan deze instinctieve gave zelfs niet ontwikkelen met alle gevolgen van dien.

altijd op de schoot, hier weliswaar geen steady-line's maar ik heb er ooit zo eentje gehad.

DAN KOMT DE DAG DAT ZE HET NEST VERLATEN.

 We vragen de mensen zich toch in te spannen voor de eerste weken(de socialisatie periode).

Wanneer u van het begin de pup zijn aandacht weet te krijgen; Wanneer u op een correcte manier socialiseert zal je daar zeker de vruchten van plukken.

Onthoud echter wel hoe schattig een pup ook is, behandel hem van het begin als een baby volwassen hond in die zin laat hem niets extra toe omdat hij nog pup is, een hond is immers een gewoonte-dier.Tegen een kind kun je op een bepaald moment zeggen, je bent nu X-aantal jaar dit gaat niet meer, een hond heeft daar echter geen begrip van leeftijd. Met andere woorden “ eens op de schoot ...

 We hopen dat we bijdroegen tot uw bezit van een “ Betere Retriever ”.

 We staan altijd klaar om verder advies te geven op alle gebied.

Evert jaren terug met Steadyline's Yoyo (rechts) en Steady-line's Bob (links)
en wat jaren later
Silva met onze pups wat jaren terug
Silva nest 2013

Klik hier voor de pups          Home          Contact           

Wat is er allemaal te lezen op deze site?